Oxidatív stressz

Mit tesz velünk az oxidatív stressz?

Mit tesz velünk az oxidatív stressz?

A szerző Vilmos Szabo 0 Hozzászólások

Oxidatív stressz

Az oxidatív stressz a legerőteljesebb degeneratív folyamat az élő sejtekben. Az oxidatív stressz felelős az öregedésért, a  rosszindulatú daganatok kialakulásáért, az idegrendszeri károsodásokért, az ízületi  megbetegedésekért, a gyulladásokért, egyszóval az összes elváltozásos degeneratív betegségért, melyek nem mellesleg a felnőttkori egészségügyi kihívások csaknem 95%-kát teszik ki. Ha csökkenteni tudjuk a sejtekben az oxidatív stresszt, azzal lassíthatjuk az öregedést és csökkenthetjük a degeneratív betegségek kialakulásának rizikófaktorát is!

Ahhoz, hogy megérthessük, mi az, amit tehetünk az oxidatív stressz ellen, először nézzük, hogy mi az, amit tudunk róla?

A sejtek olyan állapotát nevezzük így, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. Az oxidánsok kapacitása meghaladja az antioxidánsok kapacitását, ezért a szabad gyökök keletkezése és az antioxidáns védő rendszerek közötti egyensúly elkerülhetetlenül megbomlik.

Öregedési folyamatok

Minden lélegzetvétellel együtt szabad gyökök is keletkeznek. A szabad gyökök olyan reaktív oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szén központú molekulák, illetve molekularészletek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért rendkívül agresszívak és rövid életidejűek, mert nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektronszerzés céljából. A szabad gyökök jelenléte a molekulák instabilitását okozza. Azért, hogy visszanyerjék stabilitásukat, reakcióba lépnek szabad elektronjukkal, aminek következtében molekulák ezreit érintő láncreakciók alakulnak ki. Ezt nevezik oxidatív láncnak.

Az oxidatív stressz gyengíti az immunrendszert, károsítja a DNS-t, és végső soron sejthalálhoz vezet. Szinte nincs is olyan betegség, aminél ne mutatták volna ki a szabad gyökök károsító hatását: a krónikus gyulladások, a memóriaproblémák, az Alzheimer-kór, az ízületi fájdalmak, a vérkeringési rendellenességek mind akkor jelennek meg, amikor a sejtekben a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek.

Oxidálodott sejt

A szabad gyökök képesek arra, hogy az antioxidáns rendszerek működését gátolják például oly módon, hogy elfogyasztják a rendelkezésre álló antioxidánsokat, így a sejtek egy másodlagos oxidatív károsodásra érzékenyebbek lesznek. Az önrontó kör folytatódik, és a sejt egyre jobban károsodik, mígnem elpusztul. A szabad gyökök gyakorlatilag minden szervben okozhatnak károsodást, járulhatnak hozzá a betegségek kialakulásához, ezért nagyon fontos, hogy kordában tartsuk őket!

ASEA-val csökkenthető az oxidatív stressz a szervezetben?

Figyelemreméltó eredmények születtek ebben a kérdésben! Az ASEA kutatói már több éve dolgoznak együtt a neves Észak karolinai Human Performance független laboratóriummal. A tudományos vizsgálatok a szaktekintélynek számító David Nieman professzor vezetésével készülnek.

"Minden, amit itt csinálunk randomizált, kettős vak, placebo – kontrollált vizsgálat, aminek a végén olyan adatokat szolgáltathatunk, melyből az emberi elfogultság az alanyok és a kutatók részéről egyaránt ki van zárva. Az ASEA-nak most például egy randomizált, kettős vak, placebo - kontrollált tesztet készítettünk, amiben 106 túlsúlyos nő vett részt.

Véletlenszerűen kiválasztottunk néhányat közülük, akik 1.2 dl ASEA-t fogyasztottak minden nap, 12 héten át, majd minden negyedik héten vérmintát vettünk tőlük, amit alaposan elemeztünk, például gyulladás, az oxidatív stressz és az immunműködés tekintetében. Az egyik legjelentősebb felfedezése a vizsgálatnak, hogy a napi 1.2 dl ASEA nagy hatással volt arra a markerre, amit oxidált LDL-nek hívunk. (alacsony sűrűségű lipoprotein) A szívbetegségek kialakulásához nagymértékben hozzájárul az oxidált LDL, ugyanis ez tehető felelőssé az érrendszerben kialakuló plakkokért. (lerakódásokért) Tehát ez egy rizikó faktor, ezért, ha az oxidált LDL szintet alacsonyan tudjuk tartani, az által a szívbetegségek kialakulásának esélye szintén csökken. Az eredményeink kimutatták, hogy naponta 1.2 dl ASEA, 12 héten át történő fogyasztása csökkentette az oxidált LDL szintet a vérben. Ez egy jelentős felfedezés, ami nem a véletlen műve!

Szintén megállapítottuk, hogy a testben maga a DNS is oxidálódhat, ami egy másik marker segítségével szintén mérhető. Az ASEA-t fogyasztóknál idővel ez a marker is alacsonyabb értéket mutatott a placebohoz képest. Tulajdonképpen az adataink azt támasztják alá, hogy az ASEA csökkenti tudja a betegségek kialakulásának kockázatát az oxidációs stressz, ezen típusainak csökkentése által." - David C. Nieman DrPH, FACSM

Az ASEA tudományos eredményeinek összefoglalójáért tekintsd meg az alábbi videót!

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) Items
Tételek 0
Részösszeg 0
Vissza fel