Az antioxidánsok szerepe

Az ASEA és az antioxidánsok kapcsolata

Az ASEA és az antioxidánsok kapcsolata

A szerző Vilmos Szabo 2 Hozzászólások

Mi az antioxidáns?

Ma már cikkek és orvosi publikációk ezrei jelennek meg minden évben az antioxidánsokról. Szemmel látható a különbség: húsz vagy harminc évvel ezelőtt csak nagyon keveset foglalkoztak a szabad gyökök és az antioxidánsok témájával.

A kutatók nagy gonddal tanulmányozzák működésük fontos részleteit a molekuláris biológia módszereinek segítségével. Az ma már egyértelmű, hogy a szabad gyökök károsítják a géneket, és aktivizálják a „rossz„ géneket, míg az antioxidánsok védelmezik és aktivizálják a jó géneket. Mivel a gének hordozzák magukban azokat az információkat, amelyek alapján testünk működik, világosan érthető, hogy a szabad gyökök és az antioxidánsok működése alapvetően befolyásolja létünket.

Az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket azoktól a folyamatoktól, melyeket oxidációnak hívunk. A legjobb példa erre a folyamatra, amikor a vas rozsdásodik, vagy a vaj megavasodik. Az oxigén, amely alapvetően szükséges az élethez, egy nagyon reaktív elem.

A vassal tehát reakciója során rozsdát képez, és amikor a vajban lévő zsírt oxidálja, az megavasodik. Hasonló folyamat játszódik le szervezetünkben is, és minél idősebbek vagyunk, annál inkább hajlamosabbakká válunk az oxidációra – bizonyos értelemben testünk is rozsdásodni kezd. Minden, ami megelőzi vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, antioxidánsnak minősül. Az antioxidáns alapvetően más vegyületeket véd az oxigénnel szemben.

A szabad gyökök jelentős mértékben felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával - utóbbi folyamat daganatképződést is okozhat. Mindez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például az egyes vitaminok.

Antioxidánsok

  • aszkorbinsav (C-vitamin)
  • retinol (A-vitamin)
  • tokoferol (E-vitamin), tokotrienolok
  • vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is, jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában (és ezáltal a minőségi vörösborokban) található rezveratrol nevű vegyületnek
  • többszörösen telítetlen vegyületek, a karotinoidok (például béta-karotin /lásd A-vitamin/, likopin)
  • a telítetlen zsírsavak (minden folyékony zsírban és olajban), különösen az ún. omega-3 zsírsavak

De lehetnek antioxidáns hatásúak egyes enzimek, és egyéb anyagok is:

Preventív antioxidánsok azok az anyagok, melyek nem a gyököket semlegesítik, hanem a képződésükhöz vezető utat vágják el. Ilyen anyagok:

Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét. (Sok más hasznos anyaggal, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal együtt.) A nem megfelelő étrend és a modern élelmiszeripar igényli a mesterséges antioxidánsokat (ez utóbbi elsősorban a termékek eltarthatóságát fokozza velük).

Melyik a legjobb antioxidáns?

Az antioxidánsokat nem szabad önálló vegyületként kezelnünk!

A különböző antioxidánsok különböző típusú szabad gyökök ellen védenek, a sejtek különböző részében, más és más helyeken a szervezetben. Kiterjedt adatok azt mutatják, hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban.

Hogyan növelhető az antioxidánsok hatékonysága?

ASEA antioxidáns Azt már tudjuk, hogy az antioxidánsok milyen fontos szerepet töltenek be az emberi egészség fenntartásában, viszont azt kevesen tudják, hogy hiába viszünk be a szervezetbe magas antioxidáns tartalmú ételeket, italokat, táplálékkiegészítőket, az antioxidáns rendszer csak akkor képes a hatékony működésre, ha a sejtkommunikációért felelős redox jelzőmolekulák megfelelő számban vannak jelen. Ezek hiányában az immunrendszer és az antioxidánsok nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat. A redox jelzőmolekulákat születésünktől fogva termelik a sejtjeink, viszont nagyjából 12 éves kortól egyre kevesebbet állítanak elő, 70 éves korra mindössze már csak 10 %-át a szükséges mennyiségnek. Az ASEA vállalatnak sikerült a világon először a redox jelzőmolekulák szervezeten kívüli előállítása. Tudományos vizsgálatokkal bizonyított, hogy az ASEA redox ital fogyasztása által jelentős mértékben növelhető a szervezet antioxidáns rendszerének hatékonysága. Amikor a redox jelzőmolekulák optimális számban és egyensúlyban vannak jelen, akkor képes a szervezet a lehető legjobb mértékben hasznosítani az élelmiszer-forrásokat és biztosítani a sejtek egészséges működését.

Szólj hozzá!

Ilike
Ilike

Kedves Bea
Nekünk a fekélyes lábsebet gyógyitotta meg és a ráncos búrt simitotta ki rövid időn belül az ASEA.

Bea
Bea

Sziasztok, milyen termektapasztalatok vannak?
Milyen betegségek esetén segített már a teljes gyógyulásban az ASEA????

Szólj hozzá!


A hozzászólásod a moderátorhoz kerül mielőtt láthatóvá válik.

(0) Items
Tételek 0
Részösszeg 0
Vissza fel